3mgroupmk@gmail.com +389 72 220 564

Мултикомплекс погоден за дијабетичари

Мултикомплекс погоден за дијабетичари

Состав:  овесни никулци,инулин,чичока,црно гоџи бери
Начин на употреба:  по 1 супена лажица се раствора во вода млеко, смути, чиа пудинг, шејк

Опис

Мултикомплекс е сотавен од:

 • изртени нукулци од овес,
 • инулин,
 • чичока и
 • црно гоџи бери

Oвесните никулци се вбројуваат во  најздравите никулци  што воопшто можете да ги најдете на пазарот., Тој е навистина богат извор на микро и макронутриенти. Тој е исто така богат извор на растителни влакна и е погоден за консумација кај луѓето кои имаат глутенска интолеранција или целијакија.

 • Овесот содржи висока концентрација на растителни влакна помеѓу кои и оние со најмоќно дејство – бета-глукан растителни влакна!
 • Растителните влакна можат да го намалат вкупното ниво на холестерол во крвта и да го заштитат LDL холестеролот од оштетувања
 • Овесот може да помогне во оптимизирањето на нивото на глукоза во крвта
 • Овесот помага за намалување на телесната тежина

Инулин

 • Помага во намалувањето на нивото на холестеролот во крвта.
 • Го подобрува здравјето на дигестивниот тракт и го стимулира размножувањето на ,,добрите,, бактерии во цревата.
 • Делува позитивно на контролата на нивото на инсулин во крвта, а со самото тоа го контолира и самиот дијабетес кај болните.
 • Ја подобрува апсорпцијата на калциумот, магнезиумот и фосфорот, па со тоа може да се спречи настанокот на остеопорозата.
 • Го намалува таложењето на триглицеридите во црниот дроб и така се намалува ризикот од артериосклероза.

Чичока

Инулинот од чичоката е корисен и за дијабетичарите, бидејќи ензимите во желудникот и цревата не го разградуваат инулинот, до моносахариди, па не доведува до зголемување на нивот на шеќерот во крвта. Свежиот корен од чичока го регулира нивото на шеќерот во крвта.

Чичоката го намалува и нивото на холестеролот и триглицеридите во крвта. Тој ја подобрува и апсорпцијата на минералите за 20%, а посебно на калиумот, магнезиумот и железото. Затоа, чичоката се препорачува како природен лек за превенција на слабокрвноста и остеопорозата.

Помага кај високиот крвен притисок, покачените масти во крвта, кардиоваскуларните болести, анемија, остеопороза, особено дијабетисот и дебелината, а придонесува и до нивна превенција.

Црно гоџи бери

Црно гоџи бери има улога да го зајакнува железото во крвта, да ги чисти вените и артериите и подобрување на циркулацијата